Räkna ut ditt meritvärde
Om du vill ha hjälp med att räkna ut ditt meritvärde kan du använda vår räknare. Räknaren tar fram ett jämförelsetal, och när du sedan själv lägger till eventuella meritpoäng har du ditt meritvärde.
Räknehjälp
Välj ett program i rullistan så läggs programmets obligatoriska kurser in automatiskt. Kurserna som visas i listan är de som gäller om du går i trean i gymnasiet nu. Om du gick gymnasiet tidigare så kan du behöva ta bort eller lägga till kurser.
Om du har läst kurser som inte är obligatoriska för ditt program så måste du också lägga till dem själv.
Glöm inte bort att du kan ha meritpoäng också! Dem lägger du till själv. Jämförelsetal + meritpoäng = meritvärde. Ditt sammanlagda meritvärde kan bli högst 22,5.
Räkna själv
Om du av någon anledning inte vill använda vår räknare är det möjligt att själv räkna ut meritvärdet.
1. Ge bokstavsbetygen ett siffervärde
Först får dina betyg ett siffervärde:
A = 20
B = 17,5
C = 15
D = 12,5
E = 10
F = 0
2. Räkna ut ett betygsvärde för varje kurs
Det siffervärde du nu har satt för varje betyg multiplicerar du med kursens gymnasiepoäng. Exempel: betyg B i en kurs som omfattar 100 gymnasiepoäng ger 17,5 * 100 = 1750.
På det här sättet räknar du alltså fram betygsvärdet för varje kurs.
Tänk på att betyg i utökad kurs bara räknas med om det krävs för behörighet eller ger meritpoäng. Gymnasiearbetet räknas inte med.
3. Lägg ihop alla betygsvärden
Alla de betygsvärden du har i ditt betyg lägger du ihop. Summan du får fram blir ett värde mellan 21 500 och 48 000.
4. Dela summan med totala poängen
Summan av dina betygsvärden delar du sedan med summan av gymnasiepoängen. Har du läst ett fullständigt gymnasieprogram om 2500 poäng utan utökade kurser är gymnasiepoängens summa 2400, eftersom gymnasiearbetets 100 poäng inte räknas med.
Det tal du då får fram avrundas till två decimaler. Du kan maximalt få 20,00.
Ex: Summan av dina betygsvärden är 34 000. Ditt jämförelsetal blir då 34 000/2400 = 14,17
5. Kom ihåg kompletteringar och meritpoäng
För att få fram jämförelsetalet ska du också räkna med utökade kurser och kompletteringar som krävs för behörighet, ger meritpoäng och de kompletteringar du gjort för att höja ditt jämförelsetal.
Allra sist ska du lägga till meritpoängen, om du har några. Jämförelsetal plus meritpoäng ger ditt meritvärde. Ditt meritvärde kan högst bli 22,5.
Signe har en gymnasieexamen från samhällsvetenskapsprogrammet 2018 och är behörig till socionomprogrammet på högskolan. Se hur hon räknar ut sitt meritvärde steg för steg.
Se hur meritvärdet räknas fram sedan Signe kompletterat vid komvux för att bli behörig till civilingenjörsprogrammet inriktning energi och miljö.
Kim gick ut gymnasiet i juni 2020, med utökade kurser i sitt betyg, och söker nu till juristprogrammet. Här kan du se hur Kim räknar ut sitt meritvärde steg för steg.