Logga in på Antagning.se

Om du inte redan har en profil på Antagning.se behöver du skapa en för att kunna skicka in din anmälan.

För att du ska kunna anmäla dig på Antagning.se behöver du en profil. Du kan söka efter utbildningar och börja på en anmälan utan att logga in, men för att kunna skicka in anmälan måste du ha skapat en profil.

Här är de olika metoder du kan välja mellan.

BankID

Har du BankID så är det kanske det lättaste sättet att logga in och skapa en profil.

Första gången du loggar in med BankID behöver du ange ett mobilnummer och en e-postadress som vi kan nå dig på.

Du som redan har ett konto med personnummer på Antagning.se kan också använda BankID. Om du har inlästa meriter eller anmälningar sedan tidigare så kommer de att finnas kvar även när du loggar in med BankID.

Vill du skaffa BankID så behöver du svenskt personnummer och vara kund hos en bank.

Om att skaffa BankID på BankID.com

Annan e-legitimation

Första gången du loggar in med e-legitimation behöver du ange ett mobilnummer och en e-postadress som vi kan nå dig på.

Freja eID

Freja eID kan du skaffa om du har en giltig ID-handling och är 13 år eller äldre. Du behöver inte vara bankkund.

På Antagning.se behöver du Freja+ som kräver att du har ett nationellt ID-kort eller ett pass. Du kan inte få Freja+ om du har varit folkbokförd utomlands i mer än tre år. 

Om att skaffa Freja eID på frejaeid.com

eduID

EduID är en svensk digital identitet för organisationer inom utbildning och forskning, som till exempel universitet och högskolor.

EduID sköts av Sunet.

Om eduID på eduid.se

eIDAS

EIDAS är en EU-förordning som innebär att EU-medborgare ska kunna logga in i offentliga verksamheter i andra EU-länder med sitt eget lands e-legitimation.

Om du har en svensk e-legitimation finns det ingen anledning för dig att gå över eIDAS när du använder Antagning.se.

Alla EU-länder är fortfarande inte anslutna till eIDAS. De som är anslutna använder olika e-legitimation för samarbetet. Du kan läsa mer om det här:

Om e-legitimation mellan länder på e-legitimation.se

Personnummer eller e-post

Du som inte har e-legitimation eller annan inloggning kan välja att skapa ett konto som bara används på Antagning.se. Det är lite besvärligare eftersom du behöver bekräfta din identitet genom en använda en engångskod som vi skickar till dig med vanlig post.

Du som har svenskt personnummer ska använda det som användarnamn. Då kan vi automatiskt hämta dina gymnasiebetyg och se om du ska betala avgifter.

Har du personnummer och bor utanför Sverige?

Om du bor utanför Sverige kan vi inte skicka dig en engångskod för att aktivera ditt konto.

Den enklaste är förmodligen att du använder e-legitimation i stället. Om du har tillgång till Studentportalen så kan du också använda den.

Om du inte kan göra det av någon anledning, gör en anmälan och kontakta oss, så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa dig.

Mejla Antagningservice

Skapa konto med personnummer

Så här gör du:

  • På sidan Logga in med personnummer eller e-post, klicka på länken ”Skapa konto” under ”Har du inget konto?”
  • Du som har svenskt personnummer ska skriva in det som användarnamn. Du som saknar personnummer kan skriva in en e-postadress i stället.
  • Välj lösenord, enligt instruktionerna.
  • Fyll i dina personuppgifter. Vi hämtar din folkbokföringsadress automatiskt, så du behöver bara skriva in en adress om du bor på en annan adress än den du är skriven på.
  • Du behöver ange en e-postadress och ett mobiltelefonnummer som vi kan nå dig på. Både mejladressen och telefonnumret måste bekräftas. Vi kommer att skicka viktiga meddelandet till din mejladress, så välj en adress som du vet att du kommer att ha kvar. 
  • Nu kan du påbörja din anmälan. Men för att du ska kunna svara på antagningsbesked, se dina meriter och se dina meddelanden behöver du bekräfta din identitet. Det gör du genom att använda en engångskod som vi skickar som vanligt brev till din folkbokföringsadress.

    Mer om engångskoden

Skapa konto med e-post

Du som inte har svenskt personnummer använder din e-postadress som användarnamn. Skapar du ett konto med e-postadress får du inte full tillgång till webbtjänsten på Antagning.se. Du kan ändra din profil och svara på ditt antagningsbesked, men du kan inte se vilka meriter vi har registrerat för dig.'

Studentportal – om du redan läser på högskolan

Om du redan läser vid ett universitet eller en högskola så kan du använda din inloggning till studentportalen på Antagning.se.

Välj att logga in via Studentportal och välj sedan ditt universitet eller din högskola. Använd dina vanliga inloggningsuppgifter till studentportalen.

Skyddade personuppgifter

Du som har sekretessmarkerade personuppgifter kan anmäla dig på två olika sätt.

Innan du gör en anmälan här på sajten måste du först läsa om vad de båda alternativen innebär.

Mer på sidan sekretessmarkerade personuppgifter

Senast uppdaterad: 21 mars 2024