Skapa konto

Om du inte redan har ett konto på Antagning.se behöver du skapa ett för att kunna anmäla dig.

Ett konto räcker

När du ska anmäla dig för första gången behöver du ha ett konto för att vi ska kunna para ihop din anmälan med dina personuppgifter, betyg med mera. Du loggar sedan in med samma kontouppgifter varje gång du vill anmäla dig till nya kurser eller program.

Antingen börjar du med att söka fram de utbildningar du vill anmäla dig till i Utbildningar och skapar ett konto innan du skickar iväg din anmälan. Eller så börjar du med att skapa ett konto och söker fram utbildningarna efter hand. Hur du än väljer att göra, lotsas du genom stegen här i tjänsten. 

Användarnamn + lösenord + personuppgifter
= konto

  • Gå till startsidan och Logga in (eller skapa konto). Du som har svenskt personnummer skriver in det som användarnamn.
  • Välj lösenord själv. Det ska innehålla både siffror och bokstäver och får varken vara för kort eller långt.
  • Fyll i dina personuppgifter. Vi hämtar din folkbokföringsadress automatiskt, så du behöver bara skriva in en adress om du bor på en annan adress än den du är skriven (= folkbokförd) på. Har du ingen mejladress måste du skaffa en innan du fyller i uppgifterna - utan en sådan kan du inte skapa ett konto här. Vi skickar all information till din mejladress.

När du skapat ditt konto kan du söka fram de kurser eller program som du vill anmäla dig till i Utbildningar.

Nästa gång du loggar in kommer rutan "Bekräfta din identitet" att ligga högst upp i din anmälan. I den skriver du in den aktiveringskod som vi skickat till din folkbokföringsadress. Aktiveringskoden skickas alltid till den adress du är folkbokförd på, även om du skrivit in en annan adress. Läs mer om hur du aktiverar ditt konto under Aktiveringskod.

Har du inget svenskt personnummer?

Du som inte har något svenskt personnummer fyller i din e-postadress istället. Skapar du ett konto med e-postadressen får du inte full tillgång till webbtjänsten här på antagning.se. Du kan ändra din profil och svara på ditt antagningsbesked, men du kan inte se vilka meriter vi registrerat för dig.

Är du redan student?

Om du redan läser vid en högskola behöver du inte skapa något konto. Klicka på Logga in och välj din högskola till höger i inloggningsrutan. När du klickat på Gå till universitet/högskola använder du samma uppgifter som på studentportalen.

Har du ett eduID?

Om du har ett eduID behöver du varken skapa ett konto eller använda en aktiveringskod. Klicka på eduID när du ska logga in på Mina sidor. Har du inte redan ett sådant så kan du läsa mer om eduID och skapa ett eduID-konto.

Skyddade personuppgifter

Du som har sekretessmarkerade personuppgifter kan anmäla dig på två olika sätt.

Innan du gör en anmälan här på sajten måste du först läsa om vad de båda alternativen innebär. Läs mer på sidan Sekretessmarkerade personuppgifter.

 

Följ instruktionen du får

Ditt lösenord får inte vara för kort och måste innehålla både bokstäver siffor och specialtecken.  Följ bara de instruktioner du får så blir det rätt.

Glömsk? Ingen fara

Om du inte kommer ihåg ditt lösenord till kontot, klickar du bara på länken "Här kan du få nytt lösenord" i inloggningsrutan för att få hjälp. Vi skickar sedan ett mejl till dig med en beskrivning hur du ska göra för att skapa ett nytt lösenord.

Läs mejlet och klicka på länken inom tio minuter

För att du ska kunna skapa ett lösenord igen måste du använda länken inom tio minuter efter att vi skickat mejlet. Det går bara att klicka EN gång på länken. Orsaken till det är att ingen annan ska kunna komma åt dina uppgifter.  

Skillnad på lösenord och aktiveringskod

Lösenordet hittar du på själv och använder varje gång du loggar in.

Aktiveringskoden skickar vi med post till din folkbokföringsadress. Den fyller du i en enda gång i rutan "Bekräfta din identitet" för att visa att "du är du". När du skapat konto kan det ta upp till en vecka innan du får brevet med aktiveringskoden.

För att vi ska veta att "du är du" måste du bekräfta din identitet med den aktiveringskod som vi skickar till din folkbokföringsadress.

Du måste ha använt aktiveringskoden för att kunna svara
Genom att skriva in den fyrsiffriga aktiveringskoden får du tillgång till alla tjänster kring din anmälan och kan:

  • ändra uppgifter i din profil
  • se vilka betyg och andra meriter vi registrerat
    läsa meddelanden
  • svara på erbjudandet i antagningsbeskedet
  • söka kurser inom program.


Du behöver ingen aktiveringskod för att anmäla dig.

 

Senast uppdaterad: 28 februari 2022