Vanliga frågor om behörighet, urval och urvalsgrupper

Vilka förkunskaper krävs för att komma in på högskolan? Hur väljer antagningen bland alla som anmäler sig?

Behörighet

Har du fått mejl från oss om att gå in och kontrollera uppgifterna i Mina meriter och du ser att något saknas, så ska du mejla oss så fort som möjligt så vi kan rätta till felet.

Har du inte fått något mejl från oss att gå in och kolla så är vi inte klara än. Vänta på mejlet innan du hör av dig.

Vill du ha ett behörighetsbevis behöver vi veta:

  • Språk på intyget, svenska eller engelska
  • Namn
  • Personnummer
  • Adress dit intyget ska skickas
  • Kopia av gymnasiebetyg

Skicka brevet till postadress: Universitet- och högskolerådet Box 45093 104 30 Stockholm eller via e-post till registrator@uhr.se

Tänk på att det kan ta upp till 1–2 veckor för oss att handlägga din begäran, så var ute i god tid

Du är obehörig eftersom du inte har fått din gymnasieexamen än. Det är först när den kommit in till oss som vi kan bedöma ditt betyg och se om du har de förkunskaper som krävs för de utbildningar som du har anmält dig till.

Nej, provresultatet ger ingen behörighet. Du måste vara behörig på något annat sätt för att kunna konkurrera med ditt högskoleprovsresultat.

Är du inte behörig till de utbildningar du söker så kommer du inte att prövas i provurvalet

När du har laddat upp dina meriter tar det ett tag för oss att gå igenom dem och göra en bedömning. Om dina uppladdade meriter gör dig behörig så kommer det alltså ändå inte att stå "behörig" direkt.

Om du inte är behörig, det vill säga om du inte uppfyller förkunskapskraven genom dina betyg, men tycker att du ändå har de förkunskaper som krävs för utbildningen, kan du ansöka om prövning av reell kompetens eller att undantag görs. Det innebär att universitetet eller högskolan som ger utbildningen bedömer om dina förkunskaper räcker ändå, utan de rätta betygen.

Det kan till exempel handla om erfarenhet från arbete eller utlandsvistelser.

Bedömningen gör det universitet eller den högskola som ger utbildningen.

Gör så här:

Anmäl dig till de utbildningar du är intresserad av.

Fyll i och skriv ut blanketten ”Ansökan om prövning av reell kompetens/att undantag görs”. Ansök om prövning av reell kompetens

Ladda upp blanketten på Mina sidor tillsammans med betyg, intyg och annat som har betydelse för bedömningen. Om du inte har möjlighet att ladda upp kan du i stället skicka allt via post till:

PostNord Strålfors AB

Att: Antagningsservice
R 312

190 81 Rosersberg

Blanketten och övriga handlingar ska ha kommit in till Antagningsservice senast sista anmälningsdag. Datumen hittar du på Antagning.se. Om du laddar upp eller skickar in ansökan efter sista anmälningsdag ska du kontakta universitetet eller högskolan för att få veta vad som gäller då.

Vissa universitet och högskolor kräver att du också skickar alla papper direkt till dem. För att se vad som gäller för dina utbildningar, gå in på universitetets eller högskolans webbplats.

Om du redan har fått reell kompetens eller undantag ska du ladda upp beslutet på Mina sidor eller skicka det till Antagningsservice. Om beslutet gäller en annan utbildning än den du har anmält dig till nu, måste du ladda upp eller skicka in en ny ansökan om prövning av reell kompetens eller att undantag görs. Då ska du också ladda upp eller skicka in alla betyg och intyg igen.

Urvalsgrupper

Är du behörig men saknar betyg eller ett giltigt meritvärde, så kan du bara antas till en utbildning om det finns platser över när de sökande som har ett meritvärde fått sin plats.

Ingår du i den här gruppen kommer du att rangordnas efter det lottnummer som slumpas fram för varje sökande, förutsatt att det finns platser kvar på den utbildning du söker.

De utbildningar som du har gjort en sen anmälan till behandlas i en egen urvalsgrupp som heter ”Sen anmälan (SA)”. Där får du ett meritvärde som beror på vilket datum din sena anmälan kom in. Du får ett bättre meritvärde ju tidigare du gör din anmälan.

Du kan bara få en plats om det finns lediga platser kvar på en utbildning efter att de som har anmält sig i tid (senast sista anmälningsdag) har erbjudits en plats.

Om urvalsgruppen används för den utbildning du är intresserad av, brukar framgå av kursbeskrivningen när du söker fram den här på Antagning.se eller på universitetets eller högskolans webbplats.

Jämförelsetal, meritvärde och meritpoäng

När din anmälan är behandlad får du ett mejl om att logga in på Antagning.se och se meritvärdet som visas på fliken ”Anmälan” vid den utbildning du sökt.

För att läsa mer om hur du räknar ut meritvärdet, gå till sidan Dina betyg. Klicka på den rubrik som passar din studiebakgrund och fortsätt till rubriken ”Räkna ut ditt meritvärde”.

Kontakta en studievägledare om du behöver hjälp med uträkningen

UHR har två olika tjänster för att se antagningsstatistik.

I Studera.nu:s tjänst Hitta och jämför kan du söka efter en viss utbildning och se vad som har krävts tidigare terminer:

Till Hitta och jämför på Studera.nu

På Uhr.se finns en mer komplicerad tjänst för att se mer detaljerad statistik där du också kan se statistik för den antagning som pågår just nu:

Till statistik.uhr.se på Uhr.se 

Den slutliga antagningspoängen kan bli lägre än den som visas i antagningsstatistiken. Det beror på att universitet och högskolor själva sköter reservantagningen.

Eftersom olika utbildningar har olika förkunskapskrav, kan också ditt meritvärde variera. Vilka kurser som krävs särskilt till en utbildning och vilket betyg du har påverkar bland annat. Dessutom kan meritpoängen påverka.

Hittar du inte vad du letar efter?

Kontakta oss gärna via mejl, chatt eller telefon.

Mejla

Just nu kan det ta en stund för oss att skicka bekräftelsemejl. Snälla, skicka inte flera mejl medan du väntar - det gör bara våra köer längre.

På mejl kan du få svar på alla typer av frågor.

Vi ber dig att ha tålamod och inte skicka samma fråga flera gånger.

Till mejlformuläret

Chatta

Vi kan inte svara på frågor om din behörighet via chatten. För de frågorna ska du i stället ringa eller mejla oss.

Chatten är öppen måndag till fredag kl. 9–16.

Till chatten

Ring Antagningsservice

Du kan ringa Antagningsservice måndag till fredag kl. 9–16.

0771-550 720 

Kortast kö brukar vi ha mellan klockan 10 och 11 samt efter klockan 14.