Särskild behörighet för dig med slutbetyg 2010 och framåt
Förutom kravet om grundläggande behörighet för högskolestudier har många utbildningar också särskilda förkunskapskrav som är kopplade till utbildningens innehåll.
Olika förkunskaper för olika utbildningar
För många utbildningar finns det fler krav än den grundläggande behörigheten. Ska du till exempel läsa en ingenjörsutbildning behöver du djupa kunskaper i naturvetenskapliga ämnen, medan en blivande språkkonsult behöver goda kunskaper i bland annat engelska.
Behörighetskurser = det du måste ha
Behörighetskurser är kurser som du måste ha för att bli behörig till den utbildning du söker. Tänk på att du måste ha lägst betyget Godkänt i den kurs som krävs.
Du kan läsa om behörighetskraven i Hitta utbildningar här på sajten. Om du klickar på "Visa mer" i träfflistan så kan du se behörighetskraven under rubriken "Förkunskapskrav".
Behörighetskraven uttrycks ofta i de gymnasiekurser som gäller i den nuvarande gymnasieskolan. Om du vill se vad kurserna motsvarar med de äldre kurserna med G-VG-MVG-betyg så ser du det i tabellen på den här sidan:
Tabell över äldre motsvarigheter till dagens kurser
Särskild behörighet i naturkunskap, matematik, fysik, biologi och kemi
Vissa utbildningar och kurskombinationer ger särskild behörighet i bland annat naturkunskap när du söker till högskolan.
Mer om utbildningar som ger särskild behörighet i vissa ämnen
Undantag från behörighetskravet
Har du kunskaper i ett visst ämne, men inget godkänt betyg i rätt gymnasiekurs, så kan du ansöka om att högskolan bedömer om dina kunskaper motsvarar det som krävs.
Mer på sidan Ansök om prövning för reell kompetens så här