Grundläggande behörighet
För att kunna bli antagen till en högskoleutbildning på grundnivå, måste du ha rätt förkunskaper. Förkunskapskraven delas in i grundläggande och särskild behörighet. Grundläggande behörighet krävs till all högskoleutbildning och är samma oavsett vilken utbildning du söker.
Grundläggande behörighet = det du måste ha
Du som har slutbetyg från kommunala vuxenutbildningen har grundläggande behörighet till högskolestudier om du har lägst betyget Godkänt i:
- minst 2 250 gymnasiepoäng
- Engelska A/Engelska 5 (eller högre nivå)
- Matematik A/Matematik 1 (eller högre nivå)
- Svenska A/Svenska 1 och Svenska B/Svenska 2. Svenska 3 kan ersätta någon av kurserna i svenska. Samma regler gäller för Svenska som andraspråk.
Om du saknar något av det här kan du komplettera för att uppfylla kraven för grundläggande behörighet.
Samlat betygsdokument från gymnasiet i kombination med samlat betygsdokument från komvux ger inte grundläggande behörighet. Det krävs ett slutbetyg eller gymnasieexamen.
Skärpta krav från 1 juli 2025
Om du inte uppfyller de här kraven för grundläggande behörighet senast den 1 juli 2025 skärps kraven så att du dessutom måste ha godkänt betyg (E) i Svenska 1, 2 och 3 eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 5 och 6 och Matematik 1, eller godkänt i motsvarande äldre kurs (observera att för Svenska 3 finns ingen motsvarande kurs).
Du måste även uppfylla kravet på lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
Särskild behörighet
Till många utbildningar krävs, förutom grundläggande behörighet, också särskild behörighet.