Medborgare i EU, EES eller i Schweiz

Du som är medborgare i ett EU-, EES-land eller Schweiz behöver inte betala anmälnings- eller studieavgift. Ladda upp dokument som visar ditt medborgarskap.

Använd något av de här dokumenten för att styrka ditt medborgarskap  

  • Giltigt pass. För att ditt pass ska gälla som underlag får det inte ha gått mer än tre månader från det att passet gick ut, innan du laddar upp originalet på Mina sidor. Exempel: Om sista giltighetsdag för ditt pass är den 20:e oktober så måste passet vara uppladdat senast den 20:e januari. 
  • Giltigt identitetskort där medborgarskap och giltighetstid framgår tydligt. För att ID-kortet ska gälla som underlag får det inte ha gått mer än tre månader från att giltighetstiden gick ut, innan du har laddat upp ID-kortet på Mina sidor. Se exemplet på giltighetstid för pass här ovanför. Du kan inte använda ditt körkort för att styrka medborgarskap.
  • Ett officiellt utfärdat dokument. Du som är medborgare i ett EU/EES-land eller Schweiz  och som saknar giltigt pass eller ID-kort där medborgarskap och giltighetstid framgår, kan istället ladda upp ett officiellt utfärdat intyg som visar på ditt medborgarskap (personbevis). Dokumentet ska vara stämplat och får inte vara utfärdat längre än tre månader tillbaka i tiden. 

Dokumenten ska vara översatta av en yrkesverksam översättare om det inte är på engelska, tyska, franska eller de nordiska språken.

Ladda upp dokument

Ladda upp något av dokumenten i listan ovan tillsammans med betyg och andra handlingar på Mina sidor. Alla dokument som du laddar upp ska vara original.

Betyg från vissa länder går inte att ladda upp utan ska i stället skickas in via post. Läs mer på Universityadmissions.se om vilka regler som gäller för ditt land.

Kan du inte ladda upp?

Om du inte har möjlighet att ladda upp dina dokument kan du i stället skicka dem via post eller via bud.

Om du skickar in dokument till oss med vanlig post eller rekommenderat brev ska du skicka till den här adressen: 

PostNord Strålfors AB
Att: Antagningsservice
190 81 Rosersberg

Om du skickar dina dokument via en budfirma, till exempel FedEx eller DHL, så ska du använda den här adressen. Skicka inte vanliga brev hit – brev som kommer till den här adressen kommer inte fram till oss.

PostNord Strålfors AB
Att: Antagningsservice
Järngatan 11, Kaj 21-25
190 81 Rosersberg

Märk dina dokument med ditt personnummer och ditt anmälningsnummer. Det är viktigt att vi kan knyta dina dokument till din anmälan.

Ladda upp eller skicka in i tid

För att hinna styrka ditt medborgarskap i tid, se vilka datum dokumenten ska ha kommit fram till oss. Tänk på att sista dagen för att styrka medborgarskap inte är samma datum som sista kompletteringsdag.

Om du är sent ute

Om du är sen med att ladda upp eller skicka in de här dokumenten, kommer din anmälan att räknas som en sen anmälan.

Senast uppdaterad: 21 maj 2024