Reservantagning och sen anmälan

När någon eller några som blivit antagna till en utbildning tackar nej till sina platser så får de som står som reserver chansen i stället. Reserverna kallas in i turordning när det blir platser lediga.

Reserverna står inte alltid först i tur

Vissa universitet och högskolor använder så kallat överintag. Det betyder att de antar fler sökande än antalet planerade utbildningsplatser. Anledningen är att de vet att alla antagna inte dyker upp när utbildningen startar. Därför tar de in extra sökande redan från början.

Det betyder att det inte alltid är så att en reserv kallas in så fort någon tackar nej till en utbildning. Om utbildningen använder överintag så kallas inte reserver in förrän antalet personer i överintaget är slut.

Överintag är inte riktigt samma sak som en extra reservlista. Är du antagen kommer du att få börja på utbildningen, även om det kanske blir några fler studenter än vad universitetet eller högskolan har tänkt sig från början.

Vill du inte ha din plats kan du lämna återbud

Om du är antagen men inte längre är intresserad av utbildningen är det viktigt att du lämnar återbud. Genom att lämna återbud får en annan sökande snabbt tillgång till platsen. Universitetet eller högskolan får också informationen om att du inte kommer att delta och kan ta bort dig från sina kontaktlistor.

Du kan också lämna återbud på platser där du står som reserv. Lämna återbud genom att följa instruktionerna på Mina sidor. 

Kan jag fortfarande anmäla mig?

Om du är behörig till en utbildning som är öppen för sen anmälan kan du söka trots att sista ansökningsdag har passerat. De utbildningar som är öppna för sen anmälan har en lägg till-knapp. 

Dagen efter sista anmälningsdag har de flesta högskolor och universitet öppet för sen anmälan till vissa kurser och program. En del högskolor och universitet öppnar dock inte för sen anmälan förrän efter urval 1. Urval 1 sker några dagar innan antagningsbeskedet kommer. Efter urval 1 dyker det alltså upp ytterligare några kurser och program som du kan göra en sen anmälan till. Att högskolan eller universitetet tar emot sena anmälningar till vissa utbildningar, är dock ingen garanti för att du ska få en plats.

När och hur får jag veta att min ansökan har behandlats?

De som har ansökt i tid behandlas först. Om du har gjort en sen anmälan bestämmer universitetet eller högskolan när din ansökan ska behandlas. 

När din sena anmälan väl har behandlats får du besked via mejl samt ett antagningsbesked. I de flesta fall kontaktar även universitetet eller högskolan dig direkt om du har blivit antagen. Om du har blivit antagen eller reservplacerad och vill behålla din plats behöver du inte svara på beskedet.

Senast uppdaterad: 26 maj 2023