Särskild behörighet

Förutom kravet om grundläggande behörighet för högskolestudier, har många utbildningar också särskilda förkunskapskrav som är kopplade till utbildningens innehåll.

Olika förkunskapskrav för olika utbildningar

För varje utbildningsområde – juridik, arkitektur, vård och så vidare – finns vissa bestämda krav kopplade. Ska du till exempel läsa en ingenjörsutbildning behöver du djupa kunskaper i naturvetenskapliga ämnen, medan en blivande språkkonsult behöver goda kunskaper i bland annat engelska.

Du som tidigare läst kurser på gymnasiet, folkhögskolan eller komvux och vill se vad som krävs för de områden du är intresserad av kan läsa mer i områdesbehörigheterna.

Behörighetskurser = det du måste ha

Behörighetskurser är kurser som du måste ha för att bli behörig till den utbildning du söker. Tänk på att du måste ha lägst betyget Godkänt i den kurs som krävs.

Du kan läsa om behörighetskraven i Utbildningar här på sajten. Om du söker i Utbildningar ser du vilka särskilda behörighetskrav som gäller för varje utbildning när du klickar på "Mer information" i träfflistan. Ibland måste du klicka fram kursbeskrivningen för att se vad som krävs.

Från och med hösten 2012 får du som läser in en kurs på komvux betyg i de nya gymnasiekurserna i skalan A - F. Den går från 10,00-20,00.

Vilka kurser som krävs för att bli behörig till ett visst område, ser du här i områdesbehörigheterna.

Områdeskurser ger inga extra poäng

Du som söker på ditt Intyg från folkhögskola kan inte lägga till poäng för områdeskurser. 

Undantag från behörighetskravet

Ibland kan universitetet eller högskolan göra undantag från ett särskilt behörighetskrav. Det framgår i så fall av informationen som finns i Utbildningar. Klicka på "Läs kursbeskrivningen och förkunskaper" och läs mer under rubriken "Behörighet" eller "Förkunskapskrav" för den utbildning det gäller. 

Har du kunskaper i ett visst ämne, men inget betyg, kan du ansöka om att högskolan bedömer om dina kunskaper motsvarar det som krävs. Läs mer under Ansök om prövning av reell kompetens

Arbetslivserfarenhet

Till vissa utbildningar krävs att du har en viss typ av arbetslivserfarenhet för att du ska bli särskilt behörig. Följ de anvisningar som högskolan ger om vad som räknas som arbetslivserfarenhet för just den utbildning du söker.

Senast uppdaterad: 19 mars 2021