Du som har ett utländskt gymnasiebetyg från något av de 26 länderna i listan, eller du som har examen från International Baccalaureate (IB) eller European Baccalaureate (EB), kan få ett nytt omräknat meritvärde när du söker till högskoleutbildningar. Anledningen till det beskriver vi här. 

Alla som har en avslutad gymnasieutbildning, utländsk eller svensk, konkurrerar i samma urvalsgrupper vid antagning till högskoleutbildning. Det här gör att vi måste anpassa olika betygsskalor från utländska betyg till den svenska betygsskalan.

Ändringen av de utländska skalorna görs alltså för att de ska kunna jämföras med den svenska på ett så rättvist sätt som möjligt.  Skalorna har justerats utifrån hur svårt det är att få högsta betyg i utbildningslandet i relation till det svenska systemet.

Att ändringen görs i år, hänger ihop med att den särskilda urvalsgruppen för sökande med svensk gymnasieexamen (BIex) tas bort. 

De här länderna har fått justerade skalor:


Algeriet
Bangladesh
Bolivia
Brasilien
Colombia
Danmark
Finland
Frankrike
Island
Kamerun
Kanada
Kina
Kuba
Lettland
Libanon
Luxemburg
Marocko
Nederländerna
Norge
Peru
Polen
Portugal
Ryssland
Saudiarabien
Schweiz
Tunisien

Se ditt omräknade meritvärde


Gå till sidan Tabeller och formler för vissa länder för att se de nya skalorna. Om du har en IB-examen går du i stället till sidan International Baccalaureate och sedan vidare till ”Räkna ut ditt meritvärde”.

I föreskriften UHRFS 2016:5, som du hittar i högerspalten, ser du alla omräknade skalor.